Pozdravni govor

Drage kolegice i kolege,

Velika nam je čast i iznimno zadovoljstvo pozvati vas na 8. Hrvatski kongres medicine rada s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Medicina rada- suočavanje s budućnosti“ koji će se održati u Splitu od 7. do 10. studenog 2024. godine.

Od našeg prethodnog kongresa održanog 2019. godine bili smo svjedoci iznimnih događanja na svjetskoj razini. Godine 2020. zadesila nas je pandemija COVID-19  koja je u mnogome promijenila načine života, poslovanja i rada,  a kontinuirano prisutne krize u različitim dijelovima svijeta pridonose migracijama ljudi, pa tako i zapošljavanju sve više stranih radnika. Moderni načini poslovanja sa sveprisutnom digitalizacijom, robotizacijom  i psihosocijalnim pritiscima suočavaju nas sa potrebom stalnih prilagodbi i razvoja doktrine medicine rada kako bi i dalje odgovarajuće doprinosili glavnom cilju naše struke- očuvanju zdravlja radnika. Ključan je u tome i daljnji razvoj multidisciplinarnog timskog rada sa drugim strukama u području zaštite zdravlja i sigurnosti pri radu, prvenstveno stručnjacima zaštite na radu, medicinskim sestrama, psiholozima i doktorima medicine- specijalistima obiteljske medicine i kliničkih struka. Razvoj medicine, te novi izazovi poslovanja i rada prati i potreba prilagodbe zakonodavstva u području zaštite na radu te smo suočeni sa čestim promjenama pravnih propisa i posljedičnom potrebom prilagodbe našeg rada. 

Olakotnu okolnost za našu struku i njenu budućnost čini značajan broj mladih kolega, specijalizanata medicine rada i sporta, koji su s početkom 2024. godine osnovali Sekciju specijalizanata i mladih liječnika medicine rada i sporta u sklopu Hrvatskog društva za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora. Važan zadatak za sve nas je njihova što bolja edukacija, kako tijekom specijalizacije, tako i kasnije kroz programe trajnog usavršavanja.

Nadamo se da će Kongres ponuditi edukaciju i razmjenu iskustava kroz uvodna predavanja, usmena izlaganja i posterska priopćenja, radionice i konstruktivne rasprave, te dati neke odgovore na spomenute izazove. Željeli bismo da se radu Kongresa uz specijaliste i specijalizante medicine rada i sporta, pridruže u što većem broju ostali dionici u području zaštite zdravlja radnika, naši suradnici u svakodnevnom radu- medicinske sestre, psiholozi, stručnjaci zaštite na radu, ali i  članovi znanstvene i akademske zajednice, nacionalnih i međunarodnih tijela.

Ovim putem vas  SVE  pozivamo uz puno pozitivnog organizacijskog duha da prijavite svoje   sudjelovanje na 8. Hrvatskom kongresu  medicine rada i da zajedničkim snagama napravimo pozitivan iskorak prema BUDUĆNOSTI.

Dobrodošli u Split, radimo i uživajmo svi  ZAJEDNO!

Predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa
Almenka Balenović, dr.med.